הַ"גִיק" (geek): מדען או אמן?
מחקר-על של 19 מדגמים בלתי-תלויים מצביע על כך מאושש את התדמית של מתכנתי מחשבים כמתוכננים ומופנמים, אך פתיחות לחוויה – תכונה המעידה על חדשנות, יצירתיות ודמיון מפותח שמאפיינת בעיקר אמנים – היא קו מרכזי באישיותם
הגיק האולטימטיבי
מה עולה במוחנו כשאנו מדמיינים מתכנת מחשבים? בחור אינטליגנטי מאוד? מופנם? נבוך? אולי סובל מחרדה חברתית? מכור למשחקי מחשב?
ניתוח-על שנערך לאחרונה ע"י טימו גנבס וראה אור ב-Journal of Research in Personality על 19 מדגמים בלתי-תלויים, שכללו בסה"כ 1,695 מתכנתים. תוצאותיו תומכות בסטראוטיפ מתכנתים באופן חלקי. הכישרון לתכנות אכן קשור למוכוונות (conscientiousness) ולמופנמות, אך גם לפתיחות לחוויה. תכונה זו מעידה על יצירתיות ודמיון מפותח. בניגוד לתפיסה הסטראוטיפית, כישרון התכנות לא נמצא קשור לתכונות לא רצויות מבחינה חברתית, כמו רמה נמוכה של נעימות (עד כמה האדם נוח לבריות) ולרמה גבוהה של נוירוטיות (עד כמה האדם חרד ולא יציב מבחינה רגשית).
כמי שמטפל וטיפל בלא-מעט מתכנתי מחשבים לאורך השנים, הממצא אינו מפתיע אותי במיוחד. רמת החרדה של המתכנתים שהיו ועודם בטיפולי גבוהה. מדובר בכל זאת באנשים שפנו לטיפול בגלל מצוקה. אלא שבצד הכפייתיות וההקפדה על פרטי פרטים ותשומת לב אליהם נתגלה בפניי עולם פנימי עשיר ומגוון, סקרנות אינטלקטואלית ונעימות (נוחות לבריות)..
מהן אותן תכונות אישיוּת?
אישיוּת צירוף של תכונות קבועות ויציבות מעבר למצבים שונים. חלק ממבחני האישיות בודקים תכונה מסוימת (למשל נרקיסיזם או פרפקציוניזם) וחלק שואפים לשרטט פרופיל אישיותי או "טיפוס". התכונות שנבדקו במחקרים השונים על מתכנתים לקוחות כולן ממודל תיאורטי-מחקרי הכולל חמש תכונות מרכזיות:
- פתיחות לחוויה – רמה גבוהה של תכונה זו מבטאת דמיון עשיר, הערכה לאסתטיקה, הסתמכות על האינטואיציה והרגש הפנימי של האדם ולא על נורמות חברתיות בלבד, נכונות להתנסות בפעולות שונות, סקרנות אינטלקטואלית ונכונות להעמיד במבחן ולהטיל ספק בערכים חברתיים מקובלים, בעוד רמה נמוכה של התכונה מבטאת דבקות במוכר, בנורמות חברתיות שמרניות ובשגרה.
- מוכוונות (conscientiousness) – תכונה המבטאת דבקות במטרה, הבחנה בפרטי פרטים, התמדה והישגים. מרכיב נוסף הוא סדר שבצורתו הקיצונית טומן בחובו סיכון לפרפקציוניזם ולוורקוהוליזם, המהווים קריטריונים אבחוניים של הפרעת אישיות כפייתית. בעלי הציונים הנמוכים בתכונת המוכוונות מאופיינים ע"י פיזור דעת, הפרעות קשב וריכוז וניסיון לנסות קצת מכל דבר, ללא מחויבות.
- מוחצנות – תכונה הכוללת חום אנושי, חברותיות (לעיתים עד כדי עֶדְרִיוּת ותלות בסביבה וצורך חזק להימצא במחיצת אנשים אחרים. היבט נוסף של תכונה זו היא אסרטיביות. היבט זה נחשב תנאי להשגת זכויותיך בלי לפגוע בזכויות הזולת. מנגד, מבחינה אישיותית היא מגלמת בתוכה כוחניות ושתלטנות. מוחצנות מקדמת אושר ושביעות רצון מהחיים. רמה נמוכה של התכונה היא מופנמות שאכן מאפיינת מתכנתים ומצביעה על העדפה לעשות דברים לבד, להסתפק במעט חברים ואי-תלות בסביבה. יש להבחין בין אנשים מופנמים המעדיפים להיות לבד לכאלה הזקוקים לחברת הזולת אך סובלים מפחד מדחייה ומחרדה חברתית.
- נעימות – תכונה המעידה על אמון בסיסי באנשים, נוחות לבריות ונכונות לשכוח ולסלוח. רמת נעימות נמוכה אופיינית לאנשים הנוטים למריבות ועימותים עם הזולת. אלא שרמת נעימות נמוכה מאפיינת אנשים העושים את דרכם לעמדות ניהול בכירות.
- נוירוטיות – תכונה הכוללת חרדה, חוסר יציבות, דיכאון ופגיעות מהזולת. בעלי הציונים הנמוכים בתכונה זו מאופיינים ע"י רגיעה ויציבות רגשית.
רוצים לגלות את הפרופיל האישיותי שלכם באמצעות שאלון חמשת הגדולים (באנגלית)? לחצו כאן
כל אחת מהתכונות אינה בהכרח חיובית או שלילית בפני עצמה, רמות גבוהות שלהן יוצרות הפרעות אישיוּת שונות הבאות לידי ביטוי בנוקשות וקשיי הסתגלות לסביבה. הצירופים השונים של תכונות אישיוּת שונות יוצרים טיפוסי אישיות, כמו זה האופייני למתכנתים.
הפרופיל האישיותי של המתכנת: יתרונות וחסרונות
רמת המוכוונות הגבוהה שאפיינה את התכניתנים נחשבת כאמור תכונה חיובית בעולם העבודה והיא ללא ספק רצויה ע"י המעביד. מנגד, רמת נוירוטיות גבוהה הכוללת חרדה תכונתית, מופנמות וורקוהוליזם ופרפקציוניזם מהוות גורם סיכון לפיתוח הפרעות נפשיות הגורמות מצוקה נפשית לאדם עצמו. רמת הפתיחות הגבוהה לחוויה המאפיינת מתכנתים היא אחד החידושים בניתוח-העל של המחקרים על אישיותם של מתכנתים. לרוב היא מאפיינת אמנים אך אצלם היא מופיעה יחד עם נוירוטיות וחוסר יציבות. הצירוף שנמצא במחקר בין רמות גבוהות של מוכוונות ופתיחות לחוויה טומן בחובו פוטנציאל אישיותי ליהנות משני העולמות. דבקות במטרה ועיסוק בפרטי פרטים, מצד אחד ופתיחות לחוויות חדשות, יצירתיות ומקוריות, מצד שני.
בטיפול
בשנות עבודתי הרבות טיפלתי, ועודני מטפל, במתכנתים רבים. אם השילוב בין מוכוונות המאפיינת חוקרים ומדענים ופתיחות לחוויה המאפיינת אמנים מוצלח כל כך, מה גורם להם לפנות לטיפול? רמת המופנמות מעמידה אותם בסיכון לפיתוח חרדה חברתית, הפרפקציוניזם גורם להם לצפות מהזולת שיעמוד בסטנדרטים הגבוהים שלהם והדריכות המתמדת תורמת ללא ספק לביצועיהם אך גורמת להם לצפות שגם הזולת יהיה פרפקציוניסט כמותם. בנושא אחרון זה הם מגלים תסכול רב מאוד המתבטא באי-שקט מתמיד וקונפליקטים עם הסביבה. ההתמכרות לעבודה פוגעת אף היא בזוגיות ובחיי המשפחה שלהם וגורמת להם להפרעת אישיות טורדנית-כפייתית (OCPD).
הטיפול בה חייב להיות זהיר מאוד, שכן מבנה אישיות זה מקדם אותם ותורם לסביבתם. לכן, הדגש בטיפול יושם על הגמשת התפיסה הפרפקציוניסטית הקוטבית של "או הכול או לא כלום" והפיכתה לגישה של רצף שבמקומות שונים לאורכו ממוקמים אנשים אחרים. מנגד, יש לזכור שמתקפה חזיתית של המטפל על ההיבטים החיוביים של הפרעת אישיות זו ומאמץ טיפולי להפכם ל"זורמים" או ספונטאניים אינו רק חסר סיכוי אלא מזיק.
מאמרים נוספים בנושא: